Jump to content
×
×
  • Create New...

რა არის მიკრონუტრიენტები?


Guest Merlin
 Share

Recommended Posts

მიკრონუტრიენტი აერთიანებს ვიტამინებს და მინერალებს, რომელთა მიღებაც ორგანიზმის ფუნქციონირებისთვის მნიშვნელოვანია. მაკრონუტრიენტებთან შედარებით, (ცხიმი, ცილა, ნახშირწყალი) საჭიროა უფრო მცირე დოზა და მათ ძირითადად საკვებიდან ვიღებთ.

რა ფუნქცია აქვთ მათ ორგანიზმში?

  • ნუტრიენტები გარდაიქმნებიან ენერგიად
  • უზრუნველყოფენ ორგანოზებისა და სისტემის ჯანსაღად ფუნქციონირებას
  • ქმნიან ახალ ქსოვილებს
  • იცავენ თავისუფალ რადიკალებს დაზიანებისგან

ვიტამინი

არსებობს ორი სახის ვიტამინი: წყალში ხსნადი და ცხიმში ხსნადი

წყალში ხსნადი ვიტამინები

სახელიდან გამომდინარე, წყალში ხსნადი ვიტამინები იხსნება წყალში და გამოიყოფა შარდის საშუალებით, სხეულში არ ინახება.

წყალში ხსნადი ვიტამინებია:

  • თიამინი
  • რიბოფლავინი
  • ნიაცინი
  • ვიტამინი B6
  • ვიტამინი B12
  • ფოლატი
  • ვიტამინი C
  • ბიოტინი

ცხიმში ხსნადი ვიტამინები

ცხიმში ხსნადი ვიტამინები იხსნება ცხიმში და ინახება ღვიძლში. გადაჭარბებული რაოდენობით მიღება, შეიძლება ტოქსიკური აღმოჩნდეს.

ცხიმში ხსნადი ვიტამინებია:

მინერალები

მინერალები ორ კატეგორიადაა დაჯგუფებული: მაკრომინერალები და მიკროელემენტები.
მაკრომინერალები უფრო დიდი რაოდენობითაა საჭირო, ვიდრე მიკროელემენტები. ზოგიერთი მინერალი, როგორიცაა ნატრიუმი და კალიუმი, მნიშვნელოვანია კუნთების და ნერვების ფუნქციონირებისთვის, ასევე სითხის ბალანსისთვის.

მაკრომინერალები:

  • ნატრიუმი
  • კალიუმი
  • ქლორიდი
  • კალციუმი
  • ფოსფორი
  • მაგნიუმი

მიკრო ელემენტები:

  • ქრომი
  • სპილენძი
  • ფტორი
  • იოდი
  • რკინა
  • მანგანუმი
  • სელენი
  • თუთია

რომელ მიკრონუტრიენტს უნდა მიაქციოთ უფრო მეტი ყურადღება?

ქოლინი

ქოლინი მნიშვნელოვანია ტვინის ფუნქციონირებისთვის, ცხიმების მეტაბოლიზმისთვის და უჯრედების მთლიანობისთვის. კვლევების თანახმად, ადამიანების უმეტესობას ორგანიზმში საკმარისზე ნაკლები ქოლინი აქვს, რაც გავლენას ახდენს ღვიძლზე, გულზე და ნევროლოგიურ სისტემაზე.

ქოლინით მდიდარი საკვებია: საქონლის ხორცი, კვერცხი, სოიო, ქათამი, თევზი, სოკო, კარტოფილი.

კალციუმი

კალციუმი ძვლების „შენების“ პროცესში მნიშვნელოვან მონაწილეობას იღებს, ასევე აუცილებელია გულისა და კუნთების ფუნქციონირებისთვის.
კალციუმით მდიდარი საკვებია: რძის ნაწარმი, მცენარეული რძის ალტერნატივები, კეილი და ჩინური კომბოსტო.

მიკრონუტრიენტები და მცენარეული დიეტები

თუ ვეგეტარიანელი ან ვეგანი ხართ, არის დამატებით მნიშვნელოვანი მიკრონუტრიენტები, რომლებიც უნდა მიიღოთ.

ვიტამინ B12

ვიტამინ B12-ით მდიდარია ცხოველური საკვები. რადგან ვეგანი და ვეგეტარიანელი ადამიანები მხოლოდ მცენარეულ საკვებს იღებენ, B12-ის საჭირო რაოდენობისთის მნიშვნელოვანია მიიღონ მარცვლეული, ან საკვები საფუარი, ასევე B12, როგორც საკვები დანამატი. B12 ბევრ პროცესში იღებს მონაწილეობას, მისი ნაკლებობა იწვევს ნერვული სისტემის დაზიანებას, ცვლილებებს ქცევასა და განწყობაში, დაღლილობას და ბევრ სხვადასხვა უარყოფით შედეგს.

რკინა

რკინა გვხდება ისეთ მცენარეულ საკვებში, როგორიცაა პარკოსნები, ისპანახი. ამ ტიპის რკინა, განსხვავებით ხორცში შემავალი რკინისგან, ნაკლებად ბიოშეღწევადია ორგანიზმში. ვეგეტარიანელებმა და ვეგანებმა ყოველდიურად უნდა მიიღონ რკინით მდიდარი მცენარეული საკვები ცე ვიტამინთან ერთად, რომ ორგანიზმა შეძლოს მათი შეწოვა. რკინის დეფიციტი იწვევს ანემიას, რამაც შეიძლება მკვეთრად იმოქმედოს ენერგიის დონესა და იმუნიტეტზე.

თუთია

თუთია გვხვდება ისეთ მცენარეულ საკვებში, როგორიცაა ლობიო, თხილეული, თუმცა, ისევე როგორც რკინა, თუთია, რომელიც მცენარეული საკვების შემადგენლობაშია ნაკლებად ბიოშეღწევადია, ვიდრე ცხოველურ პროდუქტებში არსებული. თუთია მრავალი ფერმენტის კატალიზატორია და მონაწილეობს იღებს ჭრილობების შეხორცებაში და უჯრედების დაყოფის პროცესში.

კალციუმი

რძის პროდუქტები კალციუმის მდიდარი წყაროა და მათი რაციონიდან ამოღებამ შეიძლება ბევრი დარღვევა გამოიწვიოს. ისინი, ვინც მხოლოდ მცენარეულ საკვებს იღებენ, უნდა იკვებონ კალციუმით მდიდარი საკვებით, როგორიცაა კალე, ბურღულეული, მცენარეული რძე, ბროკოლი. კალციუმის ნაკლებობამ შეიძლება გავლენა მოახდიოს ძვლების ჯანმრთელობაზე, განსაკუთრებით ასაკის მატებასთან ერთად.

ნატრიუმი

ნატრიუმი აუცილებელია, მაგრამ ადამიანების უმეტესობა იმაზე მეტს იღებს, ვიდრე ორგანიზმს სჭირდება. ზედმეტი მარილის მიღება ასოცირდება მაღალ წნევასთან, გულის დაავადებებთან, თირკმელების პრობლემასთან, ამიტომ აუცილებელია მარილის მოხმარების შემცირება.
არსებობს გზები, მისაღები მიკრონუტრიენტების რაოდენობის გასაზრდელად
მიიღეთ ბევრი სხვადასხვა სახის ბოსტნეული

თითო კვებაზე, სამი სხვადასხვა ბოსტნეული მიიღეთ. ბოსტნეულების სახეობა შეგიძლიათ შეცვალოთ დღეების, კვირების მიხედვით.

„ოთხის“ წესი

მიზნად დაისახეთ, რომ ყოველ კვებაზე, ხილისა და ბოსტნეულის, მარცვლეულის, ცილისა და მცენარეული ცხიმის კომბინაციებით მომზადებულ საკვებს მიიღებთ.

ხშირად შეცვალეთ თქვენი კვების რაციონი

დაამატეთ ახალი კომბინაციები თქვენს რაციონს. მიირთვით ნედლი და მოხარშული პროდუქტების კომბინაციები. ზოგი პროდუქტი თერმული დამუშავების დროს, თავის საკვებ ღირებულებას კარგავს, ამიტომ მნიშვნელოვანია როგორც ნედლი, ისე დამუშავებული საკვების კომბინირებულად მიღება.

დააწყვილეთ საკვები ნივთიერებები ისე, რომ მაქსიმალურად გაიზარდოს სასარგებლო ნივთიერებების შეწოვის პროცესი

რკინით მდიდარი საკვები + ცე ვიტამინით მდიდარი საკვები
კალციუმით მდიდარი საკვები + ცე ვიტამინით მდიდარი საკვები
ცხიმში ხსნადი ვიტამინები + მცენარეული ზეთები

წყარო – myfitnesspal.com

The post რა არის მიკრონუტრიენტები? appeared first on Fit.Ge.

Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



შესვლა
 Share

  • Who's Online   177 all people including: 0 წევრი, 0 ანონიმური, 177 ვიზიტორი სრულად ნახვა

    • YandexBot(15)
    • Chrome(13)